Univaikeudet

Uni on aktiivinen aivotoiminnan tila, jonka aikana tietoinen yhteys ulkomaailmaan katkeaa. Uni on tärkeä hyvinvoinnille, sen aikana elimistö elpyy ja lepää. Syvän unen aikana täytetään energiavarastoja ja korjataan valveaikaista rasitusta ja REM-unen aikana päivän kokemukset ja tunnetilat järjestyvät, tapahtuu oppimista, mieleen painamista. 

Ihmisen tarvitsema unen määrä vaihtelee yksilöllisesti. Unta säätelee vuorokausirytmi, jota tahdistavat mm. valo, työelämä ja päiväaikaiset rutiinit. Uni-valverytmin häiriöt ovat tavallisia unettomuuden aiheuttajia esim. nuorilla viivästynyt unijakso on tavallinen, kun taas aikaistunut unijakso on ikääntyneille tyypillinen. 

Uniongelmat heikentävät elämänlaatua ja terveydentilaa ja ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita työssä tai liikenteessä. Unen laatua huonontavia tekijöitä on monia mm. hampaiden narskuttelu, kuorsaus, siirtynyt unirytmi, stressi, erilaiset kivut ja säryt ja monet sairaudet, kuten astma, sydämen vajaatoiminta ja masennus. Varsinaisia unihäiriöitä ovat uniapnea, narkolepsia ja levottomat jalat -oireyhtymä.

Jos uni poikkeaa pitemmäksi aikaa siitä, mikä on sinulle ominaista ja huonosta nukkumisesta seuraa haittaa valveilla ollessa, on häiriön syy aina hyvä selvittää. Muutokset elämäntilanteissa, stressi, huolet ja murheet voivat joksikin aikaa heikentää yöunta, myös jotkut lääkkeet, alkoholi tai liiallinen kahvinjuonti ovat tavallisia syitä unettomuuteen. Nukahtamisvaikeus, yöllinen toistuva heräily tai liian varhainen aamuherääminen ovat unettomuuden eri muotoja.

Unihäiriöiden hoito

Kognitiiviset menetelmät ovat hyviä toiminnallisen unettomuuden hoidossa. Siinä tutkitaan, mitä tapahtuu silloin, kun et kykene nukkumaan toivomallasi tavalla. Tavallisesti omat ajatuksemme ja tunteemme vaikuttavat nukkumiseen - niiden käsittely ja mielenhallinta ovat avain hyvään uneen. Unettomuus kehittyy usein eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Voidaan erotella unettomuuteen altistavia tekijöitä, laukaisevia ja ylläpitäviä tekijöitä. 

Kognitiivinen psykoterapia unettomuuden hoidossa on metodi tutkia omaa unihäiriötä, muuttaa omia ajattelu- ja toimintamalleja, rutiineja, harjoitella itsensä rauhoittamista, rentoutumista, stressin hallintaa yms. itsehallintakeinoja, joilla voidaan edistää nukahtamista ja unta. Terapiassa voidaan hyödyntää myös hypnoositilaa. Sinulle voidaan laatia esim. henkilökohtainen äänite, jota kuuntelet ennen nukkumaan menoa tai yöllä herätessä. 

lähde: www.terveyskirjasto.fi

Ota yhteyttä